Cząber

Cząber jako taki nie jest może najbardziej popularnym ziołem w naszym klimacie. Jednak niewiele osób wie, że jest on składnikiem wielu mieszanek przyprawowych, stosowanych powszechnie nawet w polskich potrawach. Natomiast jeśli chodzi o uprawę, można uprawiać w doniczce. W ogrodzie warto posiać w okolicy fasoli czy innych strączkowych, ponieważ ma działanie anty mszyce. Poza tym cząber był rośliną stosowaną w medycynie, mając właściwości przeciw bakteryjne. Znany już od wielu wieków, cząber jest też piękną rośliną ozdobną, charakteryzuje się drobnymi kwiatami w kolorze fioletowym. Bardzo popularny w Bułgarii. Ma właściwości ułatwiające trawienie, dlatego warto dodać go do potraw ciężkostrawnych, na przykład do dań z warzyw strączkowych czy kapusty, bigosu i tym podobnych. Doskonale pasuje do tymianku. Uwaga, cząber dodajemy do już gotowych potraw, w czasie gotowania traci większość swoich właściwości. Należy dodać go do potrawy najlepiej już na talerzu, podobnie jak sól czy pieprz.